Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1189

13 березня 2018 року

Фізика і медицина

Фізика і медицина

Кафедра ядерної та медичної фізики фізико-технічного факультету прийняла до виконання проект Українського науково-технологічного центру № 9903 «Створення універсальних тестових платформ для досліджень та розробки детекторів іонізуючого випромінювання для використань у медицині».

Разом із фахівцями та студентами нашого університету у виконанні проекту беруть участь 56 українських учених та інженерів із Київського національного університету імені Тараса Шевченка та трьох провідних науково-дослідних інститутів НАН України, а саме Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (Харків), Інституту ядерних досліджень (Київ) та Інституту прикладної фізики (Суми). Європейським партнером у виконанні робіт виступила Лабораторія Лінійних Прискорювачів (м. Орсе, Франція).

Цей проект є складовою частиною тісної співпраці українських і французьких учених у межах Міжнародної Асоційованої Лабораторії “Розробка детекторних систем для експериментів на прискорювачах та технологій для фізики прискорювачів”, яку було створено три роки тому. Під егідою цієї Лабораторії розгорнуто широку програму з підготовки молодих фахівців з ядерної та медичної фізики. Прикладами цієї роботи є щорічні Транс-Європейські Школи з Фізики Високих Енергій, стажування наших студентів у Лабораторії Лінійних Прискорювачів (м. Орсе, Франція), спільна україно-французька аспірантура. За останні два роки було проведено дві Школи з медичної фізики: у Києві – 2016 року та у Харкові – 2017 року.

Основною метою УНТЦ проекту № 9903 є використання для потреб медицини багатого науково-технічного потенціалу та досвіду, які накопичені в останні роки фахівцями академічних інститутів України при розробці та створенні вимірювальних систем для фізики високих енергій і ядерної фізики. Сучасний стан медичної діагностики й терапії визначає значний попит на розробку спеціальних сенсорних систем та пристроїв обробки зображень, що спрямовані на поліпшення характеристик приладів медичної візуалізації. Тому використання інноваційних рішень та новітніх технологій, які з'явились при створенні інструментів для фізики високих енергій, можуть суттєво покращити стан вітчизняної медицини, зокрема, у галузі медичної візуалізації.

Реалізація цього проекту передбачає будівництво та оснащення сучасним обладнанням двох інструментальних платформ на базі Київського та Харківського національних університетів. Ці дві платформи, які суттєво доповнюють одна одну, будуть використовувати для розробки та тестування нових детекторів іонізуючого випромінювання із широким залученням студентів для виконання цих робіт. У цьому полягає важлива роль платформ для підготовки інженерного та медичного персоналу та освіти студентів у галузі медичної фізики й техніки. Єврокомісія виділила понад пів мільйона євро на реалізацію цього проекту.