Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 729

15 березня 2018 року

Ліза Веліжаніна перебувала у відрядженні у Вільному університеті Брюсселя (м. Брюссель, Бельгія)

Ліза Веліжаніна перебувала у відрядженні у Вільному університеті Брюсселя (м. Брюссель, Бельгія)

З 15 січня по 15 лютого студентка кафедри прикладної фізики та фізики плазми Ліза Веліжаніна перебувала у відрядженні у Вільному університеті Брюсселя (м. Брюссель, Бельгія).

Під час відрядження у межах проекту за програмою EUROfusion проводились наукові дослідження розвитку турбулентності у диверторних системах на основі рідких металів. Дивертори з рідких металів є перспективними кострукційними особливостями термоядерних пристроїв типу токамак. Вони мають перевагу по відношенню до звичайних диверторів через можливість рециклінга рідкого матеріалу, збагаченого як продуктами термоядерних реакцій, так і їх енергією. Через потужне магнітне поле у робочій області токамаку рідкий метал поводиться не просто як рідина, а як рідкий провідник. Тому з фізичної точки зору систему описують уже системою не гідродинамічних, а магнітогідродинамічних рівнянь. І хоча відомо, що магнітне поле загалом стабілізує магнітогідродинамічні нестійкості, та найцікавішими видаються саме процеси переходу від ламінарного до турбулентного режиму протікання рідини. При вивченні системи враховують складну тороїдну геометрію токамаків та реальну конфігурацію зовнішнього магнітного поля.

Під час відрядження бельгійською стороною було організовано цікаву культурну програму. Було проведено екскурсії до Королівського музею витончених мистецтв, до Королівського музею війська та до міста Антверпен. В один з уїк-ендів було організовано поїздку до Парижу та екскурсію до Лувру.