Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1362

20 березня 2018 року

Співпраця Станіслава Дудіна з колективом ThrustMe

Співпраця Станіслава Дудіна з колективом ThrustMe

Провідний науковий співробітник кафедри матеріалів реакторобудування та фізичних технологій ФТФ Станіслав Дудін багато років співпрацює з інтернаціональним колективом науковців, який базується недалеко від Парижу, у галузі створення новітніх плазмових двигунів для штучних супутників Землі та міжпланетних апаратів.

Робота починалась на ФТФ протягом підготовки дисертації аспіранта Дмитра Рафальського, у якого С. Дудін був науковим керівником. Роботу було присвячено вивченню фізичних процесів, що протікають при формуванні комбінованих іон-електронних потоків в унікальному плазмовому джерелі (доречі, так само розробленому на ФТФ). Результати було опубліковано у провідних світових наукових виданнях, і вони не залишились непоміченими – саме з цього почалась співпраця з французькими колегами. 2011 року Дмитро Рафальський захистив кандидатську дисертацію, а 2012 року здобув престижний грант від Європейської Комісії у межах 7 Рамкової Програми "MarieCurieInternationalIncomingFellowships", що дало можливість продовжити рух у цьому напрямку. Робота продовжувалась у Лабораторії Фізики Плазми, що розташована в одному з найпрестижніших навчальних закладів Франції - Еколь Полiтехнiк. Результатом досліджень стала розробка наукових основ принципово нового типу електрореактивних двигунів, у подальшому було отримано патент на цей тип двигуна. Традиційний іонний двигун випромінює у простір пучок позитивних іонів, тому завдяки втраті позитивного заряду супутник заряджається негативно, і через невеликий час цей негативний заряд гальмує іони. Для нормальної роботи такого двигуна необхідне додаткове джерело електронів. На відміну від цього, розроблене нами джерело випромінює йони та електрони у рівній кількості, що є істотною перевагою.

Наступний етап розпочався з бажання втілити наукові розробки у сучасні пристрої, здатні конкурувати на світовому ринку. Дмитро Рафальський разом із Ане Аанесланд стали співзасновниками інноваційного стартапу – компанії ThrustMe, яка зараз переживає етап бурного розвитку. Jean-JacquesDordain, колишній президент Європейської космічної агенції охарактеризував ThrustMeяк “один із найбільш інноваційних і перспективних стартапів у Європі”.

Станіслав Дудін так розповідає про співпрацю з колективом ThrustMe: "Ця діяльність є цікавою тим, що все відбувається, як це не банально звучить, "на передньому краї науки і техніки". Є таке відчуття, як у спортсмена, що біжить у групі лідерів… Може, хтось і є попереду, але недалеко, і розумієш, що стати чемпіоном досить реально… Усе залишить тільки від тебе. Робота виконується у молодому інтернаціональному колективі, дає можливість подорожувати світом, відвідувати наукові конференції, виставки, спілкуватись із провідними фахівцями. Особливо хочу відзначити, що у співпраці з колегами, які дістали освіту в різних університетах та мають досвід роботи у провідних світових осередках високих технологій, постійно проявляється особливість фізтехівців. На відміну від інших членів команди, кожний з яких є прекрасним фахівцем у своїй справі, але не може вийти за її межі ("мене цьому не навчали"), фізтехівці традиційно є універсалами, їх не лякають жодні проблеми, підхід завжди один: "Щось не знаю, чи не вмію – то завтра навчуся". Завдяки цьому саме Дмитро Рафальський став ідеологом та технічним директором фірми, а я беру участь у якості наукового консультанта. Приємно констатувати той факт, що основні "мізки" проекту – родом з Фізтеху".

Станіслав Дудін

Дмитро Рафальський

(зліва-направо): Валерій Годяк, Майкл Ліберман, Станіслав Дудін, Дмитро Рафальський

Колектив ThrustMe (праворуч – С. Дудін та Д. Рафальський)

Плазмовий двигун у роботі