Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1231

10 вересня 2018 року

GraSPA-2018

GraSPA-2018

Студентка 4 курсу ФТФ брала участь у літній школі з фізик частинок та астрочастинок, що відбулася з 19 по 25 липня 2018 року в містечку Annecy-le-Vieux, Франція.

Ваші увазі – короткий звіт про поїздку:

Привіт усім, цього літа я була учасницею літньої школи, хочу з вами поділитися враженнями :)

Дивіться, які гарні краєвиди! Усе це у чудовому містечку Ансі, що знаходиться у Франції, неподалік від Женеви.

Що це за школа. Це школа з фізики частинок для студентів 3-4 курсів. Тривала вона один тиждень, протягом якого я відвідувала лекції. Нам розповіли про різні методи детектування космічних променів, ввели в курс роботи нейтринних детекторів та у подробицях описали феномен гравітаційних хвиль. Наприкінці школи нас познайомили з програмою ROOT, де ми аналізували пару бозонів, які виникають протягом протон-протонного зіткнення на колайдері (аби почуватися впевненіше, вам знадобиться знання мови С++). Проте нічого складного. До того ж усі студенти, як і я, вперше працювали у ROOT. Усі матеріали лекцій є у відкритому доступі на сайті школи (дивись у кінці посту).

Про ЦЕРН. Організаторами школи була запланована екскурсія до ЦЕРНу. Ми провели там близько п’яти годин: відвідали CERNControlRoom, центр управління AMS (AlphaMagneticSpectrometer), послухали лекцію від одного з інженерів. Усе це справляє неабияке враження, розумієш, наскільки вся ця велика система злагоджено працює. Та, на жаль, стільки ще залишилося непобаченим. Авжеж, тепер є велике бажання повернутися туди ще раз…мабуть у якості наукового співробітника :)

Про місто. Ансі знаходиться у Альпах. Протягом школи був один повністю вільний день, протягом якого я з іншими студентами вирішили підкорити місцеву гору – зійшли на 1300 м, побачили верхівку Монблану, спустилися до озера, трошки поплавали і повернулися до гуртожитку (який до речі був дуже чистим та приємним).

Що запам’яталося найбільше. Окрім лекцій, було дуже цікаво зустріти нових друзів з різних країн. Були студенти з Оксфорду та Кембриджу, велика група іспанців, студенти з Індії та Бангладеш, Америки та Казахстану. Познайомившись один з одним, ми вирішили зробити велику «Міжнародну вечерю»: кожен студент мав приготувати національну страву. Вийшло дуже цікаво…та смачно :)

Як сюди потрапити. Як і з будь-якою іншою школою, потрібно зайти на сайт школи та прочитати (зазвичай у розділі Application), які умови висувають до кандидатів. Мені потрібно було скласти своє резюме (СV), написати мотиваційного листа та попросити двох професорів написати рекомендації.

Скільки коштує. Проживання, сніданки, обіди та лекції безкоштовні. Все, що вам потрібно зробити – дістатися до Ансі. Але якщо у вас не дістає грошей на квитки, можна зв’язатися з організаторами, пояснити проблему, і вам компенсують навіть ці витрати.

Цікаво? Чекайте березня та реєструйтеся!

https://indico.in2p3.fr/event/17023/overview