Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 831

14 вересня 2018 року

Студенти фізико-технічного факультету активно беруть участь у міжнародних наукових школах та їздять на стажування.

Студенти фізико-технічного факультету активно беруть участь у міжнародних наукових школах та їздять на стажування.

Студент 5 курсу фізико-технічного факультету Олександр Бурлаєнко (група ТЯ-51) ділиться своїми враженнями від участі в літніх школах цього року

«Щороку в період літніх чи зимових канікул студенти фізико-технічного факультету активно беруть участь у міжнародних наукових школах та їздять на стажування. Така активність студентів ФТФ обумовлена високим рівнем знань, що забезпечують викладачі факультету.

Протягом літа 2018 року я мав змогу взяти участь у наступних міжнародних наукових заходах:

1)International School of Subnuclear Physics, 56th course: “From Gravitational Waves to QED, QFD and QCD (Італія, Ериче);

2)Екскурсія до LAL (Laboratoire de l'Accélérateur Linéaire) та CERN;

3)Culham Plasma Physics Summer School (Oxfordshire, UK);

4)Стажування в Nicolaus Copernicus University (Торунь, Польша) за програмою “TAPS”.

1.У період з 14 по 23 червня я разом з іншими студентами групи ТЯ - 51 (Лобасенко А.В., Лук’янчук О.В., Лунячек О.В., Костиленко Я.О.) взяли участь у International School of Subnuclear Physics, 56th course: “From Gravitational Waves to QED, QFD and QCD, що була організована за підтримки Ettore Majorana Foundation and Centre for Scientific Culture (EMFCSC) та проводилась у місті Ериче (Італія).

Кожного дня школи, окрім одного вихідного, проводились лекції з 9-ої години ранку і до 6-ої години вечора (з перервами на каву та обід). Студенти школи слухали лекції від провідних науковців та нобелівського лауреату (G. 't Hooft). Школа орієнтована на студентів старших курсів, що мають певні знання з теоретичної фізики.

Організатори школи дали змогу студентам продемонструвати напрямки, у яких вони працюють, створивши: „New Talents session”. Скориставшись цією можливістю, я виступив із доповіддю на тему: „Doppler Effect and Stability of the Nuclear Burning Wave (NBW) Mode in the Advanced Fast Reactor”.

Кошти за квитки, харчування та проживання були надані організацією Ettore Majorana Foundation and Centre for Scientific Culture.

2.З 24 по 29 червня, як один із переможців конкурсу „LIA competition of students’ projects”, я здобув можливість відвідати з екскурсіею лабораторію лінійних прискорювачів університету Париж-Сюд (LAL, Orsay) та міжнародний eвропейський дослідницький центр з ядерних досліджень (CERN). Такий досвід є надзвичайно корисним для студента кафедри теоретичної ядерної фізики. Візити до кращих лабораторій світу разом із глибоким роз’ясненням принципу роботи сучасних детекторів, прискорювачів, тощо дають змогу зрозуміти експерементальний бік фізики частинок.

3.З 16 по 27 липня я брав участь у Culham Plasma Physics Summer School, що була організована за підтримки UK Atomic Energy Authority та EUROfusion. Метою Літньої школи є ознайомлення з фундаментальними принципами фізики плазми, а також широке розуміння її сфер застосування.

Лекції проводилися в Culham Centre for Fusion Energy (CCFE) та в Rutherford Appleton Laboratory (RAL). Окрім лекцій, було організовано багато екскурсій. Студенти школи мали змогу побачити: Joint European Torus (JET), Mega Ampere Spherical Tokamak (MAST), а також були організовані прогулянка на яхті річкою Темзою та екскурсія до коледжів Оксфорду.

Однією з головних переваг літньої школи є обмін знаннями між самими студентами. Для полегшення цього у школі було організовано постер сесію. Головна мета постер сесії полягає в тому, щоб надати можливість студентам, які працюють у суміжних сферах, зустрітися для обговорення. Користуючись цією можливістю, я презентував свій постер за темою своєї дипломної бакалаврської роботи: „Ефект Доплера і Стійкість Режиму Хвилі Ядерного Горіння в Реакторі на Швидких Нейтронах”.

Окрему подяку хочу виразити організації EUROfusion та Bohdan Solchanyk Travel Grant за надання фінансової підтримки для участі у школі.

4.З 4 серпня по 2 вересня, я знаходився на стажуванні у Nicolaus Copernicus University в місті Торунь (Польша), де займався квантовою оптикою.

Під керівництвом доктора наук Karolina Slowik я вивчав Light-matter Interaction in Asymmetric Systems (взаємодію світла з речовиною в асиметричній системі). Після чого мені була поставлена задача дослідити: Spontaneous emission in structured dispersive environments beyond electric dipole approximation (спонтанне випромінювання в структурованих дисперсних середовищах за межами електричного дипольного наближення).

Було організовано декілько екскурсій містом, а також лекції з квантової інформації, щоб розрідити щоденну роботу над завданням. Крім того, раз на тиждень до університету запрошували дослідників із різних галузей фізики, щоб провести декілька семінарів для студентів програми “TAPS”.

По закінченню стажування мені необхідно було (як і іншим студентам TAPS) зробити звіт та 15-ти хвилинну доповідь про здобуті в ході стажування результати та про проблеми у разі їх виникнення.