Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 753

17 вересня 2018 року

Участь у міжнародній школі в ICTP

Участь у міжнародній школі в ICTP

Цього літа аспірант фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Маловиця Максим узяв участь у міжнародній школі в ICTP.

«Кожні два роки Міжнародне Агентство з Атомної Енергії (МАГАТЕ) проводить міжнародні школи в міжнародному центрі теоретичної фізики ICTP. Теми шкіл, зазвичай, пов’язані з інноваціями у сфері ядерної енергетики. Цьогорічну школу було присвячено інноваціям у ядерних енергетичних системах.

Тема моєї дисертаційної роботи пов’язана з реакторами майбутнього покоління, тому ця школа дала мені змогу не лише здобути нові знання, а й обмінятися досвідом роботи та познайомитися з цікавими людьми.

Для участі в школі необхідно було завести профіль на сайті ICTP (цей профіль може стати у нагоді і для інших шкіл в ICTP) та заповнити інформацію про себе, зробити постер за темою своїх досліджень і вказати не менше двох осіб, які б мене відрекомендували. Варто зазначити, що на фізико-технічному факультеті багато людей, думку яких поважають у науковому світі, та вони завжди раді відрекомендувати старанних студентів. Якщо ваше подання до школи відповідає критеріям (оцінюється постер і наявні публікації), то вашу подорож буде профінансовано приймаючою стороною, включаючи дорогу, проживання, харчування та кишенькові витрати.

Міжнародний центр теоретичної фізики (ICTP) знаходиться в передмісті Трієста (Італія), поблизу замку Мірамаре. Будівля, в якій проходили лекції, знаходиться на схилі, з якого відкривається мальовничий вид на безкрайні простори Адріатичного моря та портове місто Трієст, яке особливо гарно виділялося вночі своїми міськими вогнями.

Програма школи займала 8 годин с 9 до 17 і складалася з лекцій, презентацій постерів та групових вправ. Невід’ємною частиною будь-яких шкіл є кава-брейки, де учасники школи мають змогу обговорити прослухану лекцію або поділитися своїми ідеями. Слід зауважити, що всі лекції були належно підготовані та чітко викладені. А після плідного робочого дня всі йшли купатися, адже до моря всього 5 хвилин. Та не завжди мені хотілося йти на море, пару вечорів я провів виконуючі групові вправи, дуже вже вони були цікаві. Ну і останні вечори ми збиралися великою компанією та йшли гуляти по вечірньому берегу Адріатичного моря.

Підбиваючи підсумок, скажу, що ця школа дала мені корисні знання, нові ідеї, і головне – багато нових друзів із багатьох країн світу. Раджу всім подаватися на школи в ICTP.»