Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 679

25 листопада 2019 року

Аспірант фізтеху Максим Маловиця відвідав науково-технічні засідання у м. Пекін, Китайська Народна Республіка

Аспірант фізтеху Максим Маловиця відвідав науково-технічні засідання у м. Пекін, Китайська Народна Республіка

Китайський Інститут з Атомної Енергетики (КІАЕ) разом із Міжнародним Агентством з Атомної Енергетики (МАГАТЕ) організували координаційний дослідницький проєкт, метою якого є верифікація існуючих комп’ютерних програм з моделювання ядерних реакторів за результатами роботи експериментального реактора Китаю.

У проекті беруть участь близько двадцяти країн, у тому числі й Україна. Для обговорення особливостей верифікації та порівняння результатів проводять науково-технічні засідання.

В одному з таких засідань у м. Пекін, Китайська Народна Республіка, брав участь аспірант фізтеху Максим Маловиця.

«Основною метою мого перебування у м. Пекін була верифікація комп’ютерних програм, які я використовую для проведення досліджень по дисертаційній роботі. На думку головуючого на засіданні та за згодою всіх учасників верифікація та порівняння програм різних організацій були проведені успішно. Під час дискусій я отримав корисні коментарі та поради з покращення нашого програмного забезпечення. Також був отриманий важливий досвід з верифікації програм для моделювання ректорів за результатами роботи реальної установки. Були налагоджені контакти з багатьма організаціями, які займаються дослідженням і моделюванням реакторів.

Для учасників заходу було організовано дуже цікаву екскурсію до КІАЕ. Там нас зустрів президент інституту. Він разом із представником МАГАТЕ в урочистій обстановці розповів про важливість розвитку атомної енергетики та міжнародної взаємодії. Після чого ми відвідали саме той реактор, який ми моделювали. Це було не тільки корисно для покращення розрахунків, а й поширило розуміння роботи реакторів у цілому.

Цікавою була не лише наукова частина поїздки. Дуже сподобалась і культурна частина мого візиту до Китаю (хоча деякі з їх кулінарних витворів були для мене трохи гоструватими). Була й екскурсія на Велику Китайську Стіну, і прогулянка мальовничими традиційними китайськими вуличками. Дуже вразила організованість та чуйність приймаючої сторони.

Мене було запрошено на подальші засідання та онлайн-конференції за проєктом, що свідчить про зацікавленість міжнародних організацій у спеціалістах, яких готує наш університет.» - каже Максим.

Поїздку було сплачено за рахунок спеціальних коштів Каразінського університету.