Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 886

9 грудня 2019 року

Зустріч зі школярами 27 ліцею

Зустріч зі школярами 27 ліцею

6 грудня 2019 року на запрошення вчителя фізики ХФМЛ Наталі Миколаївни Бичкової група студентів 3 курсу фізико-технічного факультету (Іваштенко Олег, Кашаба Олександр, Білоконь Валерія та Ельвіра, Чепель Дмитро) на чолі з доцентом кафедри прикладної фізики та фізики плазми Олефіром В.П. провела зустріч зі школярами 27 ліцею.

В основному це були випускники учні 11 класів, в яких викладає фізику Наталя Миколаївна, яка самовіддано та творчо вже протягом багатьох років працює з дітьми. Її учні (див. тут https://www.univer.kharkov.ua/ua/student/beststudents/phystech_best) стали гордістю не тільки 27 ліцею, ФТФ та нашого університету, а й України в цілому…

Демонстрації та досліди мали на меті доповнити освіту в ліцеї в таких розділах фізики: протікання електричного струму а електролітах, електроліз (виділення міді з мідного купоросу), використання електролізу в промислових масштабах; конструкція, принцип дії гальванометра магнітоелектричної системи та вимірювання сталого струму за його допомогою; властивості магнітного поля, що створюється постійними магнітами та електромагнітами; дослід Ерстеда, силова дія магнітного поля (сила Ампера); дослід з нагріванням скла, яке стає за високих температур провідником, та розплавлюється Джоулевим теплом, що виділяється струмом, який проходить крізь нього; властивості феромагнетиків, досліди з температурою Кюрі; досліди з електромагнітної індукції: правило Ленца, літаючі кільця, генератори струму та властивості діодів; струми Фуко, трансформатор, зварювання та плавка токами Фуко.

Ліцеїсти брали безпосередню участь у багатьох експериментах (Кирило так старався, що порвав ремінь на генераторі, та так переживав, що аж заплакав від досади, але нам удалось його відремонтувати). Ще один хлопчик відзначився як кращий ловець кілець… Яскравим творчим прикладом використання явища електромагнітної індукції став виступ Дмитра Чепеля, який пояснив принцип дії електрогітари з електромагнітним та п’єзоелектричним звукознімачами та виконав кілька зворушливих пісень. Я помітив, як йому підспівував Ілля Маркович (він спеціально прийшов до нас, зустрілись ми з ним, як давні друзі, що з повагою ставляться один до одного). Зворушливо було спостерігати зустріч вчителя Ілля Маркович та його учня Дмитра Чепеля - наскільки це було щиро та природно.

Все пройшло на одному диханні, очі у дітей горіли, отримали шквал щирих оплесків, на прощання діти нас оточили. Ставили нам численні питання, а вже скільки я їм задав всяких різних питань по темі того, відбувалось… Здавалось, що Наталя Миколаївна, її учні та всі ми з фізтеху – це одна сім’я. В розмові з Наталею Миколаївною та після я згадав про те, що ФТФ допомагає ліцею, як може.