Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1428

18 березня 2016 року

Урочисте вручення дипломів випускникам фізико-технічного факультету

Урочисте вручення дипломів випускникам фізико-технічного факультету

17 березня 2016 року відбулося урочисте вручення дипломів про здобуття вищої освіти за ступенем «Магістр» за спеціальностями «Експериментальна ядерна фізика та фізика плазми», «Прикладна фізика» та «Медична фізика» випускникам фізико-технічного факультету.

За традицією церемонія вручення дипломів розпочалася о 10-00 покладанням квітів до пам’ятника учасникам високовольтної бригади Харківського фізико-технічного факультету, яка 1932 року вперше в Радянському Союзі штучно розщепила ядро літію (саме з цієї нагоди герб Харкова прикрашав символ цього хімічного елемента). Вшанувати пам'ять видатних фізиків, академіків К.Д.Синельникова, А.К. Вальтера, Г.Д. Латишева, О.І. Лейпунського прийшли студенти та викладачі ФТФ, а також керівники ННЦ ХФТІ. Об 11-00 в залі засідань Ученої ради університету розпочалася власне церемонія видачі дипломів.

Церемонія вручення проходила за участю ректора, академіка Віля Бакірова, проректора, академіка Миколи Азарєнкова, декана фізико-технічного факультету, професора Ігора Гірки, керівництва Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» — генерального директора ННЦ ХФТІ, почесного доктора Каразінського університету Івана Неклюдова, академіка-секретаря відділення ядерної фізики та енергетики НАН України, почесного доктора Каразінського університету, завідувача кафедри ядерної та медичної фізики ФТФ, академіка Миколи Шульги, ученого секретаря Фізико-технічного інституту низьких температур імені Б. І. Вєркіна Національної академії наук України, доктора наук Олександра Каліненка, завідувача кафедри теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О. І. Ахієзера, професора Валерія Ходусова, а також директора Харківського фізико-математичного ліцею № 27 Юлії Єременко.

Цього року фізико-технічний факультет закінчили 36 студентів, усі – бюджетної форми навчання. Вперше в Україні відбулось вручення дипломів магістрів за спеціальністю «Медична фізика».

Кожен випуск – надзвичайний. І цей рік не став виключенням.

Разом усі випускники ФТФ цього року опублікували 25 статей у фахових виданнях, майже всі ці статті опубліковано в журналах, які входять до науковометричної бази Скопус. Тобто, умовно кажучи, підготовлено п'ять кандидатських дисертацій або одну докторську!

«Представники факультету — багаторазові переможці найпрестижніших міжнародних студентських змагань, найкращі наукові центри з радістю приймають на роботу випускників фізико-технічного факультету. За цим стоїть величезна праця ваших викладачів, наукових керівників, декана факультету і кожного з вас, оскільки вчитись на фізико-технічному факультеті важко, відповідально, але й цікаво», — зазначив ректор, академік Віль Бакіров.

2010 року на перший курс ФТФ вступили 60 осіб.

Через 5,5 років отримали або згодом отримають диплом 36 осіб. Серед тих, хто протягом цього часу вибув з числа студентів ФТФ, зокрема, Виговський Богдан та Войталов Іван, які поїхали продовжувати навчання до США, Гетьман Валерія, яка через хворобу пропустила рік навчання в університеті, але напевне здобуде диплом магістра наступного року, Гончаренко Марина, яка після отримання диплома бакалавра здобуває магістерський ступінь у Фінляндії, Стрельников Роман, який після отримання на ФТФ бакалаврського диплома продовжує навчання в Парижі…

Ось лише кілька прикладів визначних наукових результатів випускників ФТФ 2016 року.

1.Оглобліна Поліна

Працюючи над дипломом магістра, Поліна самостійно провела і потім проаналізувала велику кількість експериментів, здобула нові цікаві результати, які будуть опубліковані в закордонному журналі. Крім того, вона вже є співавтором двох статей у журналах, що входять до бази даних Скопус. Поліна вміє і любить вчитися. Тому вона достроково захистила диплом магістра на ФТФ у грудні 2015 року та вже вступила до аспірантури університету в Португалії.

2.Козіонов Сергій Андрійович

На молодших курсах входив до складу факультетської команди, яка неодноразово перемагала на Всеукраїнських студентських турнірах фізиків. Був у складі університетської команди, яка у 2015 році здобула перемогу на міжнародному турнірі з природничих наук в Санкт-Петербурзі. Його наукові роботи були представлені на чотирьох міжнародних конференціях, вже надруковано три статті у фахових журналах. За матеріалами магістерської дипломної роботи підготував статтю до друку та доповідь на міжнародну конференцію. Запрошений до роботи в ННЦ ХФТІ. Сергій переміг на університетському конкурсі студентських наукових робіт і сьогодні представляє університет на Всеукраїнському конкурсі.

3.Лісовський Віталій Валерійович

Віталік вступив на факультет в чотирнадцять з половиною років! 9 Всеукраїнський студентський турнір фізиків -2011 рік - IІ місце – команда "ФізТех-light". Диплом першого ступеня, другий абсолютний результат на 11-му Всеукраїнському студентському турнірі фізиків у листопаді 2012 року у складі команди «ФізТех-original». Диплом першого ступеня, третій результат в особистому заліку на 12-му Всеукраїнському студентському турнірі фізиків у листопаді 2013 року у складі команди «Чё». VI Міжнародний студентський турнір фізиків, 2014 рік — II місце. 13 Всеукраїнський студентський турнір фізиків — 2015 рік І місце — команда «Федір Конюхов». Диплом третього ступеня в особистому заліку та диплом за кращу доповідь на 13-му Всеукраїнському студентському турнірі фізиків у березні 2015 року. 7 Міжнародний студентський турнір фізиків — 2015 рік І місце — команда «Федір Конюхов». Грант на участь у літній студентській програмі у Європейській лабораторії ядерних досліджень (CERN), Швейцарія — 2015 рік, приз Moritz Karbach Prize за кращу студентську наукову роботу. Стипендія фонду Сапронова — 2014/2015, 2015/2016 навчальні роки. На теперішній час він успішно закінчує ще й магістратуру у Франції.

4.Маловиця Максим Сергійович

Проходить третє стажування в університеті Парі-Зюд, Франція.

5.Якименко Іван Іванович

Автор двох патентів та однієї наукової статті. Зараз у Швеції - проходить співбесіду для стажування.

6.Москалець Тетяна Михайлівна

Зажди займалась тільки на відмінно. Була іменним стипендіатом імені К.Д. Синельникова. Неодноразово перемагала в університетських студентських олімпіадах з фізики та конкурсах студентських наукових робот. Брала участь у шести міжнародних молодіжних школах з фізики високих енергій де виступала з доповідями, деякі з них були надруковані. Надрукувала статтю у найпрестижнішому європейському фізичному журналі. 2014 року виграла конкурс на участь у студентській програмі ЦЕРНу. Зараз запрошена для виконання дослідницької роботи в Лабораторії LAL в Париж.

7.Малійов Іван

Проходить навчання з медичної фізики в Еколь Політекнік, Париж. Має перший приз за кращу студентську наукову роботу, виконану в лабораторії Ecole Polytechnique, Париж, Франція — 2015 рік.

8.Романова Марія

Проходить навчання з медичної фізики в Еколь Політекнік, Париж. Має перемогу в складі волейбольної команди на турнірі військових університетів Франції.

9.Прокаєва Настя

В основному займалася на відмінно. Була стипендіатом фонду Сапронова. Неодноразово в складі факультетської команди перемагала на Всеукраїнських студентських турнірах з фізики. Брала участь у низці міжнародних молодіжних шкіл. Керувала студентським науковим товариством факультету. Авторка наукової статті в журналі, що входить до бази Скопус. Виробничу практику проходила і в Ізраїлі, і в Парижі, зараз за програмою подвійних дипломів проходить переддипломну практику в Парижі і буде захищати магістерський диплом на початку вересня 2016 року.

10.Блєднов Олег

Займався в основному на відмінно. Був студентським деканом факультету. Науковою роботою почав займатися з 3 курсу і досяг значних успіхів. Має в активі дві статті, надруковані в провідних журналах, що входять до бази Скопус, дві доповіді на міжнародних конференціях. Протягом навчання на ФТФ пройшов закордонну практику «Hands-on plasma lab course, Eindhoven, Holland, May 13-17, 2013». Зараз займається за програмою подвійних дипломів на нашому факультеті і в Університеті Ювяскюля, Фінляндія. Захищатиме магістерський диплом на початку вересня 2016 року.

11.Блаженець Ганна

Проходить навчання з медичної фізики у Вищій школі фізики та астрономії міст Бонн і Кельн, Університет міста Кельн, фізичний факультет.

12.Васильченкова Анастасія Олегівна

Усі роки навчалась на відмінно. Була стипендіатом імені О.І.Ахієзера. Отримувала стипендію фонду Сапронова. Брала участь у роботі трьох міжнародних шкіл з фізики високий енергій та елементарних частинок, 2015 року два місяці працювала у міжнародній дослідницькій групі в Люблянському університеті в Словенії, за результатами якої була надрукована стаття в журналі. Нею було зроблено 3 доповіді на міжнародних конференціях, надруковано ще одну статтю. Тричі (!) у складі факультетської команди здобувала перемоги на Міжнародних студентських турнірах фізиків (Долгопрудний - 2011, Женева – 2014, Варшава – 2015), п’ять перемог на Всеукраїнських студентських турнірах фізиків. Як член журі, брала участь в організації та проведені Всеукраїнських, обласних, міських шкільних турнірів з фізики.

13.Степаненко Олександра Віталіївна

2013 року вона брала участь у конкурсі Міс Університет. 2014 року паралельно з навчанням на фізтесі Саша закінчила Академію державного управління при Президентові України за ОКР бакалавр.

14.Литова Марія Олексіївна

На момент захисту дипломної роботи вже має неабиякий список наукових праць: чотири статті та шість доповідей. Протягом навчання особисто брала участь у чотирьох конференціях; двічі пройшла навчальну практику за кордоном: «PlasmaSurf 2013, Lisbon, Portugal, July 8-12, 2013», “European Summer Campus, Strasbourg, France, 26/08-5/09/2013”.

15.Бурковська Вероніка Володимирівна

Голова профспілки студентів ФТФ, член збірної команди ФТФ із волейболу. Вероніка - двічі (!) стипендіатка програми «Завтра UA» фонду В. Пінчука, учасниця та доповідач літньої школи в Дубні, співавторка двох статей, авторка кращої дипломної роботи з спеціальності «Прикладна фізика», отримує диплом з відзнакою.

16.Троянов Микита Олександрович

Протягом навчання пройшов закордонну практику «Hands-on plasma lab course, Eindhoven, Holland, May 13-17, 2013». Здобув гарну фізико-математичну підготовку. Опанував складний математичний апарат та сучасні чисельні методи розрахунків під керівництвом В.Є.Моісеєнка. Планує продовжити наукову діяльність в аспірантурі Інституту фізики плазми ННЦ ХФТІ.

17.Коваленко Вікторія Вадимівна

Представниця третього покоління студентів університету. На момент захисту дипломної роботи вже має неабиякий список наукових праць: шість статей та дві тези доповідей. Протягом навчання особисто брала участь у двох конференціях; пройшла закордонну практику «Hands-on plasma lab course, Eindhoven, Holland, May 13-17, 2013».

18.Буличова Альона Ігорівна

Альона була учасницею чотирьох міжнародних молодіжних шкіл з фізики високих енергій. Має надруковану статтю. Брала участь у міжнародній конференції. Неодноразово перемагала на університетських студентських олімпіадах з фізики, представляла університет на Всеукраїнській студентській олімпіаді з фізики. Зробила дуже цікаву магістерську роботу, за матеріалами якої підготувала статтю до друку та доповідь на міжнародну конференцію. Запрошена до аспірантури в Інститут Монокристалів НАНУ.

19.Григоренко Денис Юрійович

За час навчання та виробничої практики отримав гарну фізико-математичну підготовку. Виявив здібності до експериментальної роботи на складному обладнанні. За матеріалами дипломної роботи підготував статтю. Планує продовжити наукову діяльність.

Презентація (у форматі pdf, ~7 Мегабайт) про успіхи наших випускників