Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 311

13 травня 2022 року

Пішов із життя Геннадій Прокопович Ковтун

Пішов із життя Геннадій Прокопович Ковтун

12 травня 2022 р. на вісімдесят шостому році пішов з життя знаний фізик-матеріалознавець, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, вихованець та професор Каразінського університету Геннадій Прокопович Ковтун.

У 1959 році він закінчив фізико-математичний факультет (ядерне відділення) Харківського університету та почав працювати у Харківському фізико-технічному інституті, пройшовши шлях від молодшого наукового співробітника до начальника лабораторії чистих металів та напівпровідникових матеріалів.

З 1997 р. працював за сумісництвом професором кафедри матеріалів реакторобудування фізико-технічного факультету, викладав базовий курс «Фізичне металознавство».

Основні напрямки його наукової діяльності — одержання чистих і надчистих матеріалів, створення на їх основі нових конструкційних і функціональних матеріалів з особливими властивостями для ядерних пристроїв, мікро- і наноелектроніки, високочутливих детекторів. На основі його розробок було отримано низку високочистих металів, серед яких реній, рутеній і осмій за рівнем чистоти і сьогодні не мають аналогів у світовій практиці.

Під керівництвом Г.П. Ковтуна студентами фізтеха захищено понад 20 дипломних робіт, він підготував 8 кандидатів наук. У його науковому доробку близько 300 робіт, 25 винаходів, низка монографій та навчальних посібників.

Сумуємо і щиро співчуваємо рідним і близьким Геннадія Прокоповича. Будемо пам’ятати.