Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 187

5 грудня 2022 року

Урочисте засідання з нагоди ювілею інституту «Фізико-технічний факультет»

Урочисте засідання з нагоди ювілею інституту «Фізико-технічний факультет»

21 листопада відбулося урочисте засідання з нагоди ювілею навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет» Каразінського університету в онлайн-форматі.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=RQGYRLmjTMU

Фізико-технічний факультет було створено у Харківському університеті 1962-го року для підготовки фахівців у передових на той час галузях науки та техніки — ядерної фізики, фізики плазми, фізичного матеріалознавства.

За 60 років свого існування інститут (раніше фізико-технічний факультет) випустив понад 3 000 фахівців у різноманітних галузях фізичної науки, більшість його випускників займаються науковими дослідженнями.

Ректор університету Тетяна Кагановська привітала присутніх зі святом і зазначила: «Сьогодні цей інститут є справжнім зразком поєднання теоретичної та практичної діяльності, взаємодії між академічними інститутами та університетами. Він багато років поспіль тримає марку, підтвердженням чого є досягнення його студентів і випускників. Усі працівники цього інституту по-справжньому віддані своїй професії та науці, й наше спільне завдання сьогодні — зберігати та примножувати ці надбання заради розвитку науки, університету, України».

Від імені Національної академії наук України та Інституту теоретичної фізики імені М. М. Боголюбова навчально-науковий інститут привітав з ювілеєм президент Національної академії наук України Анатолій Загородній.

ННІ «Фізико-технічний факультет» зробив значний внесок до світової наукової скарбниці. До державного реєстру внесено три відкриття (з більш як 2 000, наявних у реєстрі), зроблені випускниками інституту. Усьому світу відомі прізвища його професорів і вихованців: Дмитра Волкова, Сергія Пелетмінського, Іллі Залюбовського, Миколи Шульги та інших.

Близько 30 % випускників мають наукові ступені. Серед них понад 50 лауреатів державних премій, понад 10 лауреатів премій Національної академії наук, 10 академіків, 28 членів Національної академії наук України, багато соросівських професорів.