Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 150

13 грудня 2022 року

Каразінський університет - учасник Програми Horizon Europe у межах проєкту EUROfusion

Каразінський університет - учасник Програми Horizon Europe у межах проєкту EUROfusion

У грудні 2022 року на рахунки університету надійшли чергові кошти в оплату участі Каразінського в проєкті EUROfusion, який є складовою Програми Horizon Europe. Основним виконавцем робіт за цим проєктом є професори та науковці фізтеху.

Реалізація європейської дорожньої карти досліджень з керованого термоядерного синтезу (проєкт EUROfusion) продовжується за новим циклом Програми з досліджень та навчання Євратом (2021-2025), що є комплементарною до Програми з досліджень та інновацій Horizon Europe (2021-2027).

Як і за попередньою Програмою Horizon 2020, так і за новою Horizon Europe, проєкт EUROfusion є одним із найамбітніших проєктів Програми Європейського Союзу та найбільшим як за числом учасників 28 бенефіціарів та 150 афілійованих сторін,) так і за обсягом фінансування (трохи більше 1 млрд. Євро, 55% з яких є внеском Європейского Союзу, решта є внеском учасників проєкту).

Україна бере участь у проєкті EUROfusion з 2017 року за Програмою Horizon 2020 та продовжує бути частиною консорціуму за новою Програмою. Нову Угоду про асоціацію України до Програми Horizon Europe (2021-2027) та Програми Євратом (2021-2025) було підписано влітку 2022.

Нарешті, після цього з’явилися формальні умови для входження української дослідницької ланки до консорціуму EUROfusion. З вересня 2022 до консорціуму EUROfusion приєдналися ще 5 учасників з України - афілійовані сторони ННЦ ХФТІ, що є бенефіціаром та керівною організацією української ланки.

Грантова Угода EUROfusion має пункт про ретроспективну участь у проєктію Тобто попри формальний термін приєднання до консорціуму – вересень 2022, фактично всі українські організації є учасниками проєкту з 1 січня 2021. Основним фокусом досліджень EUROfusion Horizon Europe є нові знання та інновації, що спрямовані на майбутню експлуатацію дослідницького реактора ITER та проєктування пілотної термоядерної електростанції DEMO.

Українська дослідницька ланка консорціуму EUROfusion бере участь у дослідженнях за дев’ятьма з 26 Робочих Пакетів проєкту, виконуючи теоретичні та експериментальні роботи на токамаках і стелараторах, розробляючи нові матеріали та детектори, методи нагрівання високотемпературної плазми та її діагностики, готуючи майбутні покоління вчених, інженерів та операторів термоядерних реакторів.

Каразінський університет є одним із учасників української дослідницької ланки консорціуму EUROfusion, що залучений до робіт з теоретичних досліджень у галузі фізики плазми та підготовки наступних поколінь вчених та інженерів.

Завдяки своїм науковцям, Україна вносить власний інтелектуальний внесок у європейську стратегію нульових викидів СО 2 та досягнення загальноєвропейської мети – будівництво першої європейської термоядерної електростанції та передача в енергетичну мережу термоядерної електроенергії на початку 2050-х років.