Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 147

14 січня 2023 року

Фізтех долучився до різдвяного марафону фізичних експериментів

Фізтех долучився до різдвяного марафону фізичних експериментів

Захоплююче змагання для учнівської молоді «РІА – Physics in Advent» було започатковано 2012 року професором фізики університету Георга Августа у місті Геттінген Арнульфом Квадтом.

Отже, минулого року відзначали десятирічний ювілей заходу. Протягом грудня 2022 року нескладні, пізнавальні експерименти, зроблені власноруч із предметів домашнього побуту могли проводити та аналізувати юні дослідники з різних країн світу в ході 24 добового марафону. У країнах Європи цей захід було присвячено Різдвяному Календарю. Після реєстрації протягом листопада 2022 року близько 1500 школярів і вчителів середніх шкіл України розвивали навички науково-дослідницької та інженерної діяльності після демонстрації відео роликів на You Tube (https://www.physics-in-advent.org/calendar).

З боку України організаторами заходу були кандидатка педагогічних наук, фахівець Харківського університету імені В.Н. Каразіна Наталія Казачкова (яка зараз проводить педагогічне дослідження у вищезазначеному університеті міста Геттінген) і співробітниця відділу STEM освіти, сектору інноваційних форм та методів діяльності педагогічних працівників Інституту Модернізації Змісту Освіти Ірина Василашко.

Змагання полягало в такому. Учасники мусили повторити експерименти разом із вчителями, друзями, батьками або самостійно, вибрати правильну відповідь на запитання, яке було поставлено після експерименту, та надіслати її до реєстраційної системи. Попри систематичні відключення світла та перебої у зв’язку, надзвичайно складні побутові проблеми, справжні юні герої – учні шкіл робили експерименти, намагаючись перемогти та отримати призи, як їх однолітки у Європі та усьому світі. Загальне число учасників заходу у цьому році склала близько 70 000 осіб з усіх країн світу. Кожного дня деякі учасники викладали на сайті ІМЗО захоплюючі відео та фото експериментів (див., наприклад, https://www.youtube.com/watch?v=4xS-QAiSUjM).

Наразі планується зробити захід щорічним і підписати Меморандум про подальше співробітництво з Університетом Георга Августа у місті Геттінген. А ще організатори від України докладуть усіх зусиль, щоби призи з Німеччини було доставлено переможцям з України та урочисто вручено всім юним учасникам, які докладають свої зусилля до нашої перемоги, навчаючись у школі та підвищуючи свої вміння та знання.