Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 140

11 березня 2023 року

2 березня відбувся спеціальний захід ENEN

2 березня відбувся спеціальний захід ENEN

2-3 березня 2023 року директор навчально-наукового інституту в закладі вищої освіти «Фізико-технічний факультет» Харківського національного університету імені В. Н.Каразіна, доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент НАНУ Ігорь Олександрович Гірка за дорученням керівництва університету взяв участь у роботі спеціального заходу та генеральній асамблеї Європейської асоціації ядерної освіти (ENEN).

Заходи відбулися в м. Брюссель, Бельгія.

2 березня відбувся спеціальний захід ENEN. Його було присвячено спілкуванню представників різних установ (не лише членів ENEN), які залучені або зацікавлені в підготовці та перепідготовці кадрів для ядерної галузі Європи. Учасники розповіли про заходи Єврокомісії в цій галузі.

3 березня відбулася генеральна асамблея ENEN, яка вперше після кількох років перерви, пов’язаною з пандемією, проходила наживо. Керівники проектів, які веде ENEN, доповіли про хід їх реалізації. Зокрема, було відзначено, що в Євросоюзі наявні 103 реактори, які виробляють 25% всієї електрики, 50% низько вуглецевої енергетики, забезпечують роботою один мільйон осіб. 4 нові реактори будують у Франції, Фінляндії, Словаччині.

ENEN ввела нову робочу групу ENEN-Україна замість ENEN-росія. Туди увійшли, зокрема, почесний доктор Каразінського університету професор Жан-Марі Нотердам, колишній президент ENEN Вальтер Амброзіні, представниця Ради ректорів України, представниця чорноморського товариства «жінки в ядерній енергетиці» та Ігор Гірка.

Бухгалтер ENEN доповів про стан сплати членських внесків і виконання бюджету асоціації.

22 вересня 2023 року виповнюється 20 років ENEN.

Були представлені нові члени ради директорів і нові члени ENEN. Зокрема, NRG є успішною установою з Голландії в галузі медичної фізики. Інша нова установа в складі ENEN – це університет Кот-Азур. В цьому університеті навчаються 32 тисячі студентів, річний бюджет наукової частини становить 16.5 мільйонів євро.

У своїй презентації Ігор Гірка доповів про людські втрати та матеріальні збитки університетів України, залучених до підготовки кадрів у галузі ядерної фізики та енергетики. Свої матеріали йому надали, крім власне Каразінського університету, Харківський і Одеський політехи, Київський університет Тараса Шевченка. Він також подякував усім учасникам за підтримку України та наголосив на необхідності нагальної допомоги з організації практичної підготовки студентів. Ще до Перемоги нам потрібні кошти на консервацію постраждалих будівель. Робоча група ENEN-Україна вестиме облік потреб університетів України, залучених до підготовки кадрів для ядерної галузі України, аби бути готовою скласти план першочергових дій після Перемоги.