Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 193

23 березня 2023 року

Пішов із життя заслужений професор університету Ігор Адаменко: університет співчуває…

Пішов із життя заслужений професор університету Ігор Адаменко: університет співчуває…

22 березня 2023 року на 85 році життя відійшов у засвіти заслужений професор Каразінського університету Ігор Миколайович Адаменко.

Ігор Миколайович був лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки 1996 року за цикл праць «Кінетичні процеси у квантових рідинах та кристалах». Його знали та поважали за висолий рівень наукових досліджень не лише в Україні. Очолювана ним теоретична група протягом понад десяти років займалася дослідженнями фізичних властивостей квантових рідин разом з експериментальною групою університету м. Ексетер (Великобританія), яку очолював академік Королівської Академії наук професор А. Ф. Дж. Вайет. За короткий термін було здобуто цілу низку наукових результатів світового рівня. Їм вдалося розробити теорію часової й просторової еволюції фононних пучків у надплинному гелії; описати спостережувану в експериментах взаємодію пучків; побудувати термодинаміку анізотропних квазічастинних систем. Це дало, у свою чергу, можливість пояснити цілу низку спостережуваних явищ у надплинному гелії й стимулювало постановку нових експериментів.

Ігор Миколайович десятки років викладав на фізико-технічному курси теоретичної фізики: теоретичну механіку, механіку суцільних середовищ. Умів складні речі пояснити простію мовою. Випускники фізико-технічного факультету з теплотою згадують, як професор Адаменко незмінно звертався до них під час занять "милі хлопчики" ("милые ребятки"). Він завжди вимагав від студентів ставити йому питання: "Байдуже, скільки матеріалу я Вам начитаю - важливо, скільки матеріалу Ви засвоїте."
Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким Ігоря Миколайовича, його друзям і учням з приводу непоправної втрати. Світла пам’ять про Ігоря Миколайовича назавжди збережеться у наших серцях.

Долучитися до допомоги нащадкам Ігоря Миколайовича можна за допомогою картки: 4731 2196 4821 8661