Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 188

10 квітня 2023 року

Конференція “Дослідження за Програмою Євратом в дії та можливості для Європи: стратегічна автономія ЄС та майбутні енергетичні системи”

Конференція “Дослідження за Програмою Євратом в дії та можливості для Європи: стратегічна автономія ЄС та майбутні енергетичні системи”

4 квітня 2023 року в Брюсселі, Бельгія, в Європарламенті під головуванням єврокомісара з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді пані Марії Габріель і Генерального директора Генерального директорату ЄС з досліджень та інновацій Марка Леметра відбулася конференція “Дослідження за Програмою Євратом в дії та можливості для Європи: стратегічна автономія ЄС та майбутні енергетичні системи”.

У конференції взяла участь делегація України, до складу якої входили, зокрема, завідувач кафедри прикладної фізики та фізики плазми, академік НАНУ Ігор Гаркуша, директор ННІ ФТФ, член-кореспондент НАНУ Ігор Гірка, випускники ФТФ Сергій Фомін, Дмитро Бурдейний і Ганна Скрипка.

Головну увагу на конференції було приділено розвитку малих модульних реакторів, включно з питаннями ліцензування, безпеки та нерозповсюдження, нагляду за електричними мережами, видобутком палива та його захоронення.

SMR невитісняють ВВЕР-1000, адоповнюють їх. В Європі вже є шість версій SMR. Вони мають стати економічно вигідними, тобто простими в експлуатації та дешевими.

Неодноразово наголошувалось на тому, що "ядерне" має бути привабливим для студентів, бо воно є заснованим на знаннях.

Ядерна фізика - це не лише АЕС, це ще й медицина, обробка продуктів харчування, геологія, археологія...

Важливо, що не ядерні країни Європи підтримують розвиток ядерної енергетики.