Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 125

12 листопада 2023 року

Співробітництво між Німеччиною та Україною

Співробітництво між Німеччиною та Україною

8–9 листопада 2023 року в Берліні відбулися урочистості з нагоди тридцятиріччя підписання угоди про науково-технічне співробітництво між Німеччиною та Україною.

До складу урядової делегації, яку очолив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, було запрошено ректорів п’яти університетів України, які є лідерами такого співробітництва, зокрема, ректорку Каразінського університету Тетяну Кагановську. Серед учасників урядової делегації були ще два каразінці: голова Наглядової ради, випускник університету, Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній і професор ННІ «Фізико-технічний факультет» Ігор Гірка.

Програму візиту урядової делегації до Берліна завершувала зустріч міністрів освіти і науки двох країн із представниками наукових установ-партнерів з Німеччини та України, які стали переможцями конкурсу німецького Міністерства на створення в Україні Центрів досконалості. Серед чотирьох таких переможців є і Центр досконалості, який буде створено на базі однієї з наукових лабораторій ННІ «Фізико-технічний факультет». Установу-партнера, Інститут фізики мікроструктур Макса Планка в Халлє, представляв завідувач лабораторії інституту, випускник фізтеху Каразінського університету Андрій Стервоєдов (на фото з урочистостей він стоїть по центру; ліворуч – випускник ФТФ Олексій Білецький, праворуч – випускник ФТФ Славік Алімов; усі багато років працюють у наукових установах Німеччини; копирайт фотографа:Copyright: © Sebastian Semmer).

Що стосується наукових зв’язків ФТФ із німецькими науковими центрами, то принагідно згадати трьох німецьких почесних докторів Каразінського університету, представлених фізтехом. Під керівництвом Ахіма Ріштера півтора десятка випускників фізтеху захистили дисертації в Дармштадті.

За підтримки Жана-Марі Нотердама на ФТФ було виконано низку регулярних і партнерських проектів УНТЦ. У співавторстві професорів фізтеху з Манфредом Туммом було опубліковано десятки наукових статей і видано три монографії у видавництві Springer.