Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 123

23 січня 2024 року

Пішов з життя Микола Федорович Шульга

Пішов з життя Микола Федорович Шульга

Сьогодні вранці на 77-му році життя зупинилося серце завідувача кафедри фізики ядра та високих енергій імені О. І. Ахієзера, ННІ «Фізико-технічний факультет», академіка НАН України, доктора фіз.-мат. наук, професора Миколи Федоровича Шульги.

Каразінський університет втратив відомого вченого, талановитого викладача та славетного учителя багатьох випускників фізико-технічного факультету.

У науковому доробку Миколи Федоровича низка відкриттів та досліджень в області фізики високих енергій, зокрема теорії когерентного гальмівного випромінювання електронів та позитронів ультрарелятивістської енергії в кристалах.

За ініціативою та безпосередньої участі Миколи Федоровича було поставлено низку критичних експериментів з перевірки прогнозованих ефектів на прискорювачах CERN (Швейцарія), SLAC (США), МАМІ та S-DALINAS (Німеччина), а також в ННЦ «ХФТІ».

Микола Федорович започаткував у Харкові загальноміський науковий семінар «Сучасні проблеми фізики», що проводився на базі фізико-технічного факультету Колектив Університету висловлює співчуття та жалобу рідним та близьким Миколи Федоровича.