Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 92

7 березня 2024 року

ХХ майстер-клас з фізики елементарних частинок.

ХХ майстер-клас з фізики елементарних частинок.

1 березня 2024 року на базі ННІ «Фізико-технічний факультет» був проведений ХХ майстер-клас з фізики елементарних частинок.

У заході взяли участь 38 старшокласників з міста Харкова, а в якості організаторів виступали викладачі та студенти фізико-технічного факультету.

Завідувач кафедри матеріалів реакторобудування та фізичних технологій, професор Сергій Литовченко провів пізнавальну ознайомчу лекцію про внесок Харківського університету у розвиток нашого міста та України та про сьогодення фізико-технічного факультету.

Після цього студент шостого курсу ННІ «ФТФ» Роман Овсянніков провів лекцію з фізики елементарних частинок, де учні мали змогу дізнатися про стан сучасної фізики та про фундаментальну будову Всесвіту. Також до майстер-класу дистанційно долучилися студентки 3 курсу Ірина Капран та Вероніка Батянова, які безпосередньо зараз працюють у CERN, а студент 4 курсу Федір Широкопетлєв розповів про свою роботу над обробкою даних для експерименту ALICE, який також проводиться CERN. Після вводних лекцій Ілья Демиденко провів ознайомлення учасників з симуляцією детектора CMS а згодом учні приступили безпосередньо до обробки реальних даних, на основі яких й «відкрили» бозон Хіггса.

Наприкінці відбулась zoom-конференція з представниками CERN та інших міст-учасників, де відбулося обговорення отриманих результатів, а учні мали змогу поставити запитання провідним фахівцям в області фізики високих енергій.