Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1052

6 грудня 2016 року

Студентська наукова конференція з прикладної фізики «Актуальні проблеми сучасної фізики»

Студентська наукова конференція з прикладної фізики «Актуальні проблеми сучасної фізики»

25 листопада 2016 року на Фізико-технічному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відбулася студентська наукова конференція з нагоди 105-й річниці від дня народження академіка О. І. Ахієзера

Вже третій рік поспіль на фізико-технічному факультеті відійшли від звичайних, застарілих методів проведення щорічних студентських наукових конференцій «Актуальні проблеми сучасної фізики» до більш інформаційно цікавих та пізнавальних. Студенту, який робить перші кроки в науковій роботи, важливим є не розчаруватись в тім, чим він буде займатись у подальшому своєму житті, не втратити того запалу допитливості, з яким цим займається зараз. Для цього треба, щоб у нього прокинулось почуття зв’язку поколінь дослідників різних часів, були б приклади їхнього життєвого шляху та успішності у досягненні вершин у науковій роботі. Ось чому кожна конференція присвячується ювілею видатного вченого, який так чи інакше був пов'язаний з факультетом: працював на факультеті, викладав або колись закінчив його. На початку конференції студентів знайомлять із життєвім шляхом цього вченого у своїх виступах його відомі учні, потім заслуховують доповіді молодих вчених, випускників факультету, а потім - доповіді студентів. При цьому все відбувається як на справжніх конференціях: усні доповіді, сесія стендових доповідей під час перерви та кави-брейка.

2014 року конференцію було присвячено 100-річчю від дня народження декана факультету Мілютіна Георгія Анатолійовича, який пройшов крізь «фізтехівську» систему підготовки наукових кадрів та всіляко сприяв її втіленню на факультеті. Він слухав лекції майбутнього лауреата Нобелевської премії Л.Д. Ландау і міг би бути його аспірантом, але пов’язав своє життя з одним із найвидатніших фізиків-експериментаторів ХХ століття Л.В. Шубніковим, разом із яким уперше експериментально відкрив явище антиферомагнетизму. Його життєвий шлях був дуже непростий та цікавий.

2015 року конференцію було присвячено 90-річчю від дня народження академіка Волкова Дмитра Васильовича, який закінчив 1952 року ядерне відділення фізико-математичного факультету Харківського університету, на базі якого виник фізико-технічний факультет. Він належав до всесвітньовідомої школи фізиків-теоретиків, створеної академіком О.І. Ахієзером. Разом із своїми учнями, Д.В. Волков запропонував нову теорію суперсиметрії та супергравітації. Студенти з задоволенням познайомилися з його життєвим шляхом та прослухали у запису його інтерв’ю про те, що спонукало його до створення нової теорії та як він це робив.

Цього року конференцію, яка проходила 25 листопада 2016 року, було присвячено 105-й річниці від дня народження академіка О. І. Ахієзера, який був одним із перших учнів Л.Д. Ландау, завідував теоретичним відділом в УФТІ після переїзду Л.Д. Ландау до Москви. У подальшому за його ініціативою відділ було трансформовано в Інститут теоретичної фізики ННЦ ХФТІ, який зараз носить ім’я О.І Ахієзера. Він був одним із засновників фізико-технічного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна, першим завідувачем кафедри теоретичної ядерної фізики, яка зараз також носить його ім’я.

Цього року конференцію відкрив із привітанням її учасників директор Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства і технологій ННЦ ХФТІ НАНУ, випускник і професор фізтеху, член-кореспондент НАНУ Воєводін В.М. Завідувач кафедри теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О. І. Ахієзера ФТФ проф. Ходусов В. Д. зробив доповідь «О. І. Ахієзер – людина, вчений, вчитель». Завідувач відділу ІТФ ННЦ ХФТІ, випускник і професор фізтеху, член-кореспондент НАНУ Слюсаренко Ю. В. поділився своїми спогадами про О. І. Ахієзера.

З доповідями виступили молоді науковці, аспіранти м. Харкова:

  • Геращенко С.С. (ІФП ННЦ ХФТІ),
  • Гермаш К.В. (НТК «Інститут монокристалів»),
  • Гречко Я.О. (кафедра матеріалів реакторобудування та фізичних технологій ХНУ),
  • Маловиця М.С. (кафедра ядерної та медичної фізики ХНУ),
  • Сребнюк П.А. (кафедра матеріалів реакторобудування та фізичних технологій ХНУ),
  • Троценко О.Г. (Інститут електрофізики і радіаційних технологій НАНУ).

Під час перерви на каву-брейк, студенти ФТФ представляли свої стендові доповіді.

Після перерви найбільш цікаві результати своїх оригінальних наукових досліджень представили сім студентів ФТФ у вигляді усних доповідей.

Загалом на конференції було представлено 34 студентські доповіді, з яких оргкомітет конференції відзначив п’ять найкращих та нагородив їх авторів дипломами та цінним подарунками.

Це були доповіді студентів 5 курсу Глазкова А.О., Зубова Ю.Д., Кроля Г.Г., Павлюка Д.С., Макарчука О.П. Завершилася конференція показом фільму «Спогади О. І. Ахієзера про Л. Д. Ландау».