Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1046

6 лютого 2017 року

Зимова школа з астрофізики

Зимова школа з астрофізики

23-27 січня 2017 року в Каразінському університеті відбулася зимова школа з астрофізики.

Школу було спільно організовано фізико-технічним факультетом, НДІ астрономії та студентським науковим товариством.

На відкритті школи виступили декан фізико-технічного факультету І. О. Гірка та директор НДІ астрономії В. Г. Кайдаш.

В школі взяло участь понад 150 учасників — як студентів університету, так і інших харків’ян і гостей міста, які цікавляться астрономією. Серед учасників були і школярі, і професійні астрономи, але здебільшого — студенти різних університетів Харкова.

Для учасників школи протягом п’яти днів було прочитано п’ятнадцять лекцій, присвячених різним галузям астрофізики. Лекції читали вісім лекторів, як з університету, так і запрошених з ХННЦ ХФТІ, Радіоастрономічного інституту НАНУ, а також професор Массімо Капаччіолі з Університету Федерико II (Неаполь, Італія).

Також молодими науковцями та студентами університету було проведено п’ять практичних занять з розв’язання задач з астрофізики. Для учасників школи були організовані екскурсії до спостережувальної станцію НДІ астрономії університету та радіотелескоп УТР-2 в Чугуївському районі Харківської області. Реклама школи відбувалася через інтернет та соціальні мережі, був створений сайт школи, а відео лекцій опубліковані на YouTube.

Школу була значною мірою організовано силами студентів. Більшість членів організаційного комітету школи і викладачів на практичних заняттях складали студенти фізико-технічного факультету. Вони вбачають в зимовій школі продовження «Вечірнього фізтеха» — програми лекцій, які вже півроку регулярно відбуваються на фізико-технічному факультеті зусиллями студентів і молодих науковців, під егідою СНТ факультету. Організатори сподіваються, що ця школа — тільки перша з зимових шкіл з різних галузей фізики, які надалі проходитимуть в університеті щорічно.

Лекція Массімо Капаччіолі.


Олександр Голубаєв показує учасникам зимової школи 70-сантиметровий телескоп на спостережувальній станції НДІ астрономії. (Фото Анни Носач.)