Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1207

3 травня 2017 року

Франко-українська школа-семінар з медичної фізики та візуалізації

Франко-українська школа-семінар з медичної фізики та візуалізації

20-21 квітня 2017 року в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна проходила франко-українська школа-семінар з медичної фізики та візуалізації

В роботі взяли участь понад 70 студентів, аспірантів та наукових співробітників провідних вузів та науково-дослідних інститутів Харкова, Києва та Сум, а також фахівці з Франції та Європейського центру ядерних досліджень (CERN). Це вже другий семінар за цією тематикою, який проводиться в Україні під егідою Міжнародної асоційованої лабораторії LIA IDEATE, створеної майже два роки тому назад з метою розвитку наукового та академічного співробітництва між Україною та Францією в галузі розробки нових детекторних та прискорювальних систем для фізики високих енергій. Цього року до проведення школи-семінару приєдналися також фахівці з медичної фізики з CERN, асоційованим членом якого нарешті стала Україна.

Стрімкий розвиток технологій детектування різного роду випромінювання разом із новітніми методами обробки даних та удосконаленням засобів їх візуалізації, який спостерігається останнім часом у фізиці високих енергій, і перш за все, у зв'язку зі створенням таких унікальних комплексів, як Великий Адронний Колайдер у CERN та інші, дає можливість сподіватись, що ці інноваційні технології знайдуть гідне місце і в повсякденному житті пересічних громадян. Так було свого часу з інтернетом, який було вперше винайдено та реалізовано в CERN. Так сталося з системою розподілених обчислень ГРІД, тощо. Велику увагу в світі зараз приділяють швидкому впровадженню різноманітних новітніх ядерних технологій в медичну науку та практику. Україна в цьому напрямку робить лише перші кроки, і тому досвід науковців провідних держав, таких як Франція, і таких міжнародних наукових центрів, як CERN, стане у нагоді, особливо для студентів і молодих вчених, які вирішили присвятити себе розвитку медичної фізики в Україні.

Велике значення проведення Школи-семінару саме в Харкові неодноразово підкреслювалась у виступах академіків НАН України Віль Савбановича Бакірова, ректора ХНУ імені В.Н. Каразіна, Миколи Федоровича Шульги, генерального директора ННЦ ХФТІ, Миколи Олексійовича Азаренкова, проректора ХНУ імені В.Н. Каразіна на відкритті Школи-семінару з огляду на перспективи об'єднання зусиль академічної та університетської науки для створення науково-технічної бази для прискореного розвитку ядерної медицини та підготовки відповідних кадрів. Про значний внесок у розвиток медичної фізики в Україні і світі, який було зроблено харківськими вченими, йшлося в лекціях та доповідях представників ННЦ ХФТІ, ІСМу, ХНУРЕ, ІМР. В цілому, в програмі Школи було представлено як оглядові лекції з ядерної медицини, так і доповіді по конкретним напрямкам робіт, що виконуються в наукових центрах Франції, України таCERN. Більш детально ознайомитись з програмою Школи-семінару, а також з матеріалами доповідей, що були представлені, можна на вебсайті Школи: http://fcuw.univer.kharkov.ua/. Окрім отримання нової наукової інформації, як то кажуть, "з перших рук", важливою складовою таких Шкіл є можливість безпосереднього контакту та встановлення зв'язків між молодими вченими України з одного боку, і провідними фахівцями в цій галузі науки з українських і європейських центрів. Висока активність слухачів, велика кількість запитань до лекторів та інтенсивність дискусій під час заключного засідання Школи, а також пропозиції щодо регулярного проведення таких шкіл, можна вважати свідченням її успішності.

С.П. Фомін, доцент кафедри Ядерної та медичної фізики ХНУ імені В.Н. Каразіна,

віце-директор Міжнародної асоційованої лабораторії LIA IDEATE