Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 775

14 червня 2017 року

Участь у термоядерних дослідженнях

Участь у термоядерних дослідженнях

Випускники фізтеху беруть участь у термоядерних дослідженнях на стелараторі Wendelstein 7X, м. Графсвальд, Німеччина.

У реакторі виробляють плазму температурою 100 мільйонів градусів, що вп’ятеро гарячіше, ніж у центрі Сонця. На цій установці фізики намагаються створити невичерпне джерело чистої енергії.

У проекті Wendelstein задіяні 400 науковців зі всього світу. До втілення на практиці експерименти з плазмою моделюють на комп’ютері, цим займаються троє українських фізиків, які є випускниками фізико-технічного факультету Каразінського університету.

За останніми даними, вченим вдалося утримати всередині установки плазму температурою 100 мільйонів градусів протягом шести секунд. У грудні, після модернізації стеларатора тривалість горіння плазми планують довести до 10 секунд, а у 2020 році — до півгодини. У найближчі два десятиліття фізики обіцяють створити установку, реакція в якій триватиме безперервно. Це стане проривом в енергетиці та дасть змогу відмовитися від атомних станцій.

Довідково. Фізико-технічний факультет — один з чотирьох факультетів фізичного профілю в Каразінському університеті, де якість освіти забезпечено високою кваліфікацією викладацького складу. Це підтверджується щорічними перемогами студентів на міжнародних і всеукраїнських олімпіадах, турнірах, конкурсах наукових робіт, працевлаштуванням випускників у провідних наукових центрах і університетах України й світу. Також випускники мають можливість продовжувати навчання в магістратурі та аспірантурі, в тому числі кращих університетів США, Німеччини, Канади, Японії та інших країн світу.

Детальніше