Новини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 166

7 жовтня 2023 року

Європейський день керованого термоядерного синтезу для вчителів від асоціації FuseNet

Європейський день керованого термоядерного синтезу для вчителів від асоціації FuseNet

6 жовтня асоціація FuseNet провела он-лайн 4-й Європейський день керованого термоядерного синтезу для вчителів.

З огляду на наявний у світі та Європі, зокрема, прогрес у галузі керованого термоядерного синтезу та очікуваний попит на фахівців у галузі термоядерної енергетики асоціація Фьюзенет (https://indico.fusenet.eu/event/49/) 6 жовтня провела он-лайн 4-й Європейський день керованого термоядерного синтезу для вчителів.

Українську частину Дня було організовано професорами навчально-наукового інституту "Фізико-технічний факультет" (ННІ ФТФ) і випускниками фізтеху, за технічної підтримки Національного контактного пункту Євратом в Україні (НКП) та медіа-студії Каразінського університету.

У заході взяли участь понад п'ятдесят учителів із усіх куточків України. З вступним словом до них звернувся професор ННІ ФТФ, член-кореспондент НАНУ Ігор Гірка та координатор НКП Сергій Пугач.

Євгенія Бабенко, випускниця фізтеху 2011 р., яка через війну працює наразі за спеціальністю в ARCNL (Advanced Research Center of Nanolithography), Амстердам, Нідерланди, розповіла про плазму як джерело світла.

Доклад.

Єлізавета Веліжаніна, яка після закінчення фізтеху в 2019 р. працює у лабораторії фізики динаміки систем у Вільному Університеті Брюсселя, Бельгія, познайомила вчителів із своїми дослідженнями в галузі обчислювальної гідродинаміки в контексті дизайну термоядерних реакторів.

Дмитро Рафальський, випускник фізтеху 2007 р., технічний директор і співзасновник аерокосмічної компанії ThrustMe, Франція, виступив із презентацією "Сучасні виклики застосування плазми в космічній галузі" .

Роботу української частини заходу завершив Ігор Гаркуша, академік НАНУ, заступник генерального директора ННЦ ХФТІ з наукової роботи, завідувач кафедри прикладної фізики та фізики плазми ННІ ФТФ. Він доповів слухачам про діяльність Української дослідницької ланки проєкту EUROfusion.

У загальноєвропейській частині заходу вчителів познайомили з наявними на сайті Фьюзенет навчальними матеріалами, а також провели он-лайн екскурсію по майданчиках токамаків JET і ITER.